Cosplay

Cosplay är en förkortning för Costume Play.

Vad är Cosplay? 

Cosplay är att göra sig lik en karaktär med hjälp av kläder, smink och föremål.
Karaktär är en figur från ett spel, film, seriefigur eller från något annat sammanhang. Målet är att vara så lik karaktären som möjligt. Viktigast är kläderna och rekvisitan, men skådespel och framträdanden är också vanligt. Dräkten ska du helst sy och tillverka själv.

Ju mer lik originalet du blir desto bättre.

Cosplay finns mest på olika konvent, en slags stora möten, där du också kan tävla med din dräkt. Intresset för Cosplay växer stadigt i Sverige och är nu ett välkänt fenomen. Svensk TV har visat de svenska mästerskapen i Cosplay 2014, 2015 och 2017. 

När uppfanns Cosplay?

Att klä ut sig till någon annan har gjorts i alla tider. Det kan vara genom teater, lek och maskerad. För hundratals år sedan hade svenska kungar och adelsfolk något de kallade Upptåg. Då klädde de ut sig till olika figurer och gick i parad tillsammans för att visa upp sig i sina dräkter.
Det är svårt att säga när cosplay verkligen startade som en egen kultur. Men första gången ordet cosplay användes var när en japansk journalist gjorde ett reportage av seriemässan Comiket där han kallade det cosplay och sedan spred namnet sig vidare. 

Drömmer du om att cosplaya och vill hitta kompisar att dela ditt intresse med? Hör av dig till oss!

https://www.studieframjandet.se/amnen/spelkultur/cosplay/