LAJV

Lajv, är ett levande rollspel, en improviserad teater utan publik.

I en påhittad värld har alla deltagare en roll som skall spelas så trovärdigt som möjligt.
Med hjälp av förbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt av den påhittade världen.
Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare. 

Ett lajv kan vara på olika sätt.

Det kan utspela sig i en uppbyggd fantasiby med tusentals deltagare. Det kan också vara i trädgården med vänner. Bara fantasin sätter gränser. 

Lajvet kan vara olika lång tid, i några timmar, över en helg eller till och med en hel vecka. Det kan handla om olika saker, ett bröllop i en medeltida by, ett dramatiskt inbördeskrig bland alver och orcher, eller vampyrer i dagens Stockholm. 

Under lajvet talar och uppför sig spelarna som de påhittade rollerna och deras värld.
Om du var smedens dotter på väg att hämta vatten vid bäcken, vad skulle du göra? Om du såg ett troll i skogen? Om du var ett snällt och fridfullt troll, vad skulle du göra om du såg en av de där aggressiva människorna som så ofta försökt skada dig? 

Man skapar historien tillsammans, beroende på hur spelarna väljer att agera. För att underlätta spelet finns det vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. 

Lajvets historia 

Lajv blev ett fenomen i Sverige på 1980-talet. Då tog spelare av bordsspel sina karaktärer ut i skogen. Vid 1990-talet gjordes det största lajvevenmanget dittills med ca 1000 deltagare. Idag finns det många fantasifulla teman där folk spelar olika roller. 

Vill du prova att lajva eller hitta kompisar som delar ditt intresse? Hör av dig! 

Var Finns LAJV?

Är du intresserad av att veta vilka lajv som ska arrangeras framöver? Lajv i Sverige hittar du på Spelkults evenemangskalender.
För en blandning av svenska och nordiska lajv kan du dels besöka den offentliga gruppen Lajvkalendarium på Facebook.