Arvsfondsprojektet Kulturfrämjandet i samarbete med Region Halland bjuder in till en serie föreläsningar om funktionshinder, bemötande och kreativa krafter.
Det är sex föreläsningar uppdelade på två dagar:
28 april kl 9-12 och 5 maj kl 14-17
ANMÄLA
Plats: Zoom
Kostnad: Gratis
Anmälan: info@kulturframjandet.se
Tel. 035-202 02 72
28 April
- 9.00 – 10.00 Att mötas och bemöta med Anna Hallgren
- 10. 00 – 11.00 Nyfiken på Cosplay? Med Fanny Bystedt
- 11.00 – 12.00 Funktionsnedsättning, diagnos, bemötande och tillgänglighet med Stefan Johansson, Funkibator
5 Maj
- 14.00 – 15.00 Autism inifrån – min berättelse med Charlotte Classon
- 15.00 – 16.00 Om att vara sig själv och ha tålamod- samtal om hur vi använder bild, film och ljud som pedagogiska verktyg. Med Jonas Gerdle, Funkislotsen, Evelina Tryggvesson och Danielle Kjellström, Patrikhills dagliga verksamhet.
- 16.00 – 17.00 Lajv, en kulturform och ett pedagogiskt verktyg! Med Agnes Hulthén och Sara Podda, Lajvbyrån.
Presentation av föreläsarna och innehåll
28 april
Att mötas och bemöta
Anna Hallgren
Anna har lång yrkeserfarenhet kring olika funktionshinder. Har arbetat som habiliterings kurator, LSS handläggare, skolkurator inom särskola och grundskola med specialinriktning gentemot elever och unga med NPF och AST diagnoser. Arbetat på kollo för rörelsehindrade barn och ungdomar. Lever själv med ett rörelsehinder och är idag mamma till en dotter i skolåldern med rörelsehinder.
I denna föreläsning läggs focus på hur vi tänker kring bemötande i yrket, samt vilka olika funktionsnedsättningar och diagnoser man kan stöta på i sin yrkesroll.
- Vad är bemötande?
- Hur ser man som yrkesverksam på bemötande?
- Vilka diagnoser och funktionsnedsättningar möter man i sitt yrke?
- Hur bemöter och möter man personer med de diagnoser/funktionsnedsättningar som de lever med
- Hur tror vi någon vill bli bemött utifrån dess livssituation?
- Diagnoskunskap
Nyfiken på cosplay?
Fanny Bystedt
Ordet cosplay kanske du har hört. Det är ett sammansatt ord av ”costume” och ”play” – men vad är cosplay egentligen? Var kommer det ifrån? Kan vem som helst hålla på med cosplay? Hur börjar jag? Här är chansen att få svar på alla dina frågor!
Fanny Bystedt har cosplayat i snart 15 år och är regerande svensk mästare i cosplay. Hon har skapat dräkter baserade på spel, TV-serier, böcker, anime/manga och film. Fanny har hunnit med det mesta inom cosplay, hon syr klänningar, bygger rustningar och stylar hårresande peruker! Hon älskar hur kreativt cosplay är. Alla konstformer ingår: måleri, sömnad, konstruktion, styling och teater.
Funktionsnedsättning, diagnos, bemötande och tillgänglighet
Stefan Johansson
Stefan arbetar i föreningen Funkibator där han är verksam som social entreprenör och verksamhetsutvecklare. Funkibator är en organisation som samlar personer med funktionsnedsättning och där man arbetar över gränser av diagnoser, geografi, åldrar, bakgrunder med mera. Funkibator har ett aktivitetshus i Växjö där det bedrivs verksamhet inom film, fritidshjälpmedel, arbetsmarknadsverksamhet, medieproduktion och fritidsaktiviteter.
I mötet med Stefan kommer vi att få kunskap om diagnoser, bemötande, termer som används inom funktionsnedsättning, tillgänglighet och annat som viktigt att veta som ledare eller verksamhet då man riktar sig till en målgrupp av funktionsnedsättning.
5 Maj
Autism inifrån – min berättelse
Charlotte Claesson
Charlotte är 36 år och fick sin Aspergerdiagnos först som 20-åring, efter en jobbig skolgång som kantats av missförstånd, stress, ångest och depressioner. Diagnosen kom som en chock, men blev snabbt ett uppvaknande. Ju mer hon lärde sig om hur hon fungerade och varför, desto mer förstod hon varför hon hade haft en så tuff uppväxt. När hon var 24 år fick hon även diagnosen Bipolär sjukdom typ 2.
Charlotte har idag lärt sig att leva med sina diagnoser, även om hon i perioder inte alltid mår så bra. Hennes intresse för frågor som rör autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), gör att hon sitter med i ett NPF-råd i Varberg. Dessutom är hon en av ledarna för kamratnätverket ASTrarna och håller anhörigcirklar tillsammans med en kollega. Hon har även hållit i ett antal föreläsningar om autism tidigare.
Om att vara sig själv och ha tålamod- samtal om hur vi använder bild, film och ljud som pedagogiska verktyg
JONAS GERDLE, EVELINA TRYGGVESSON OCH DANIELLE KJELLSTRÖM
Jonas Gerdle arbetar sedan 40 år som fotograf och filmare och kom i kontakt med personer med funktionsnedsättning redan på -80 talet. Han försöker att hjälpa och göra skillnad genom att visa i bildform och att jobba tillsammans med dem som det berör. Ser oftast möjligheterna framför eventuella problem.
Evelina Tryggvesson och Danielle Kjellström, arbetar som stödpedagoger på PatrikHills dagliga verksamhet med sociala medier, bild, film och ljud som pedagogiska verktyg.
Lajv, en kulturform och ett pedagogiskt verktyg!
AGNES HULTHÉN OCH SARA PODDA, LAJVBYRÅN
Delar med sig av erfarenheter av att lajva i en grupp där några personer har NPF. Vi kommer att berätta enkelt om vad lajv är och hur man kan använda sig av lajv som pedagogiskt verktyg och om upplevelsebaserat lärandes fördelar i stort. Efter det går vi in på att lajva med grupper där personer med diagnoser inom NPF ingår som del i en klass. Viktigt att veta är att vi hela tiden provar oss fram. Varje tillfälle skiljer sig åt. Både de olika gruppernas sammansättning och, i mångt om mycket, de pedagoger som har varit deltagande i lajvet gör stor skillnad. Vi lär oss mer och mer om vad som ibland funkar och ibland inte och det är där vi tänker oss att lägga fokus.
Vår förhoppning är att vi kan förmedla bra tips och tankar utifrån våra erfarenheter i ”skarpt läge”.
Publicerad av